2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Extrajobbet som blev ett drömjobb

Linda Svensson var 21 år när hon började jobba extra inom städet på sjukhuset. Sju år senare är hon vaktmästare på centraloperation med ett fritt jobb med varierande arbetsuppgifter och, inte minst, många roliga arbetskamrater.

 Allt började med att Linda och hennes bästa kompis via kompisens mamma, som jobbade på sjukhuset, sökte extrajobb som städare här. Linda var precis på väg att börja plugga igen.

– Jag fick pröva och de tyckte att jag var noga och jobbade bra. Det är många detaljer man måste tänka på som städare. Vi jobbade på flera olika ställen på sjukhuset. Efter ett tag fick vi i uppgift att se om mellanstädningen på operation kunde förbättras. Vi fick en bättre kvalitet i städningen och de var nöjda med det. Sedan fick jag fast jobb som städare på dagoperation.

Lär av de bästa

– På dagoperation känner jag att jag lär mig från de bästa. Jag tycker att jag fått en hel undersköterskeutbildning gratis genom att jobba här! Det här är ett jättehäftigt ställe. Många här är välutbildade och har gjort spännande saker som att jobba med Läkare utan gränser, sådana saker. Det finns många kloka personer här och jag känner att jag lär mig saker varje dag.

Kollegorna har också ordnat så att hon får komma ut på studiebesök i sjukhuset och på andra ställen, till exempel har hon fått följa med ambulansen ut på uppdrag.

Idag är inte Linda städare längre utan anställd som vaktmästare. Hon städar fortfarande operationssalarna och andra utrymmen men gör många fler saker idag. Förutom att beställa varor och packa upp så gör hon i ordning operationssalarna inför operation.

En typisk dag  börjar med att Linda förbereder salarna på centraloperation. Det är utrustning och instrument som ska ”dukas” upp och ligga på ett speciellt sätt. När operationssalen är helt förberedd går arbetet fortare och med tidiga starter hinner man med fler operationer.

Vissa salar är så kallade flödessalar och de ska göras i ordning på ett speciellt sätt. Det gäller att ha ett öga för detaljer och komma ihåg alla arbetsmoment och var alla instrument ska ligga placerade.

Varierande arbetsuppgifter

Flera gånger om dagen går Linda med preparat och prover till patologen och till labbet. Hon spritar också de stora förkläden i bly som används för röntgen. Hon tvättar britsarna. Hon sorterar och plockar samman en mängd instrument transporterar dem och räknar dem också. Hon tar omhand specialavfallet.

Under dagen så sker flera byten i operationssalarna, och då måste Linda räkna instrument och transportera dem. Och så måste hon på nytt lägga fram och ställa iordning ny utrustning och nya instrument.

– Ingen dag är den andra lik. Det är hela tiden saker som händer. Det kan vara ett operationsbord som inte fungerar. Då kommer jag och hjälper till.

Linda sitter ibland i receptionen till Centraloperation A och hon tycker om att ha patientkontakt. Då och då kör hon patienter dit de ska efter operation.

– Patienterna är mer givande än något annat. Jag gillar mitt jobb, men jag tänker också försöka plugga igen, på distans, berättar Linda. Målet är att bli färdig undersköterska.

Se filmen här.