2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Trerättersmeny för patienter testas

Sedan snart en vecka provas en särskild meny med förrätt, huvudrätt och efterrätt för patienterna på Avdelning 20 B. Med flera små rätter som serveras på ett trevligt sätt ska matlusten lockas fram även hos patienter som inte orkar eller har aptit till att äta vanliga portioner mat.

Målet är att patienterna ska äta upp mer av maten, för att främja patienternas tillfrisknande och minska risk för undernäring, samt att minska matsvinnet, berättar kostcontroller Eleonor Röckert som driver pilotprojektet med trerättersmeny.  

Förutom menyn med tre rätter, som tagits fram särskilt av vår leverantör, har man arbetat på avdelningen med att duka upp och presentera maten på ett fint sätt, så att det ska bli lockande för patienten att äta, berättar Eleonor. 

– Maten är en viktig del i behandlingen. Vi är här för patientens skull och måste göra allt vi kan för att hjälpa dem. Om det är mindre mat som slängs är det bra både för patienterna och för miljön, säger hon.

Mätning av matavfallet

För att utvärdera pilotprojektet har projektgruppen mätt mängden matavfall på avdelningen innan start för trerättersmenyn, och mäter sedan igen under projektets gång. Patienterna får också svara på en enkät om vad de tycker om maten.

Men spontant har responsen från patienterna varit väldigt positiv.

– Patienterna tycker att det är jättegott, särskilt sopporna och tunnbrödrullen, berättar köksan Mitali Choudhury, som förbereder och lagar maten till patienterna på Avdelning 20 B. 

Korridorstjänst” avlastar

Ett annat projekt på Avdelning 20 B är att ha en särskild ”korridorstjänst” med en köksa från ServiceGruppen som bl.a. hjälper till med patientmaten. Hon eller han tar upp beställningar från patienterna och serverar maten, vilket avlastar undersköterskorna på avdelningen. Denne kan vara väl inläst på menyn och berätta om de olika rätterna på ett lockande sätt, och svara på frågor om vad de innehåller.

För att patienterna ska få i sig tillräcklig näring har man också gjort en satsning på att kökspersonalen ska kunna tillaga servera goda och proteinrika mellanmål utifrån särskilt framtagna recept.  

Projektet kommer nu att fortsätta två veckor framåt, för att sedan utvärderas och eventuellt förlängas.