2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Triggerfinger

Symtom
Knäppningar och låsningar i fingret när det sträcks ut. Svullnad och värk kan förekomma liksom ömhet i handflatan. Ibland fastnar fingret i böjt läge och man får då hjälpa till med andra handen att sträcka ut fingret.

Orsak
Böjsenorna till fingrarna löper i senskidor på handflatesidan av handen och fingret. En svullnad/senknuta kan uppkomma på senan och denna kan då haka upp sig i senskidan vid rörelser i fingrarna.

Vem drabbas
Både män och kvinnor drabbas men det är något vanligare hos kvinnor. Reumatiska sjukdomar och diabetes kan ge ökad risk för triggerfinger men det kan också uppkomma p.g.a. lokal inflammation i senskidan eller efter över­ansträngning. Besvären kan uppträda i alla fingrar och ibland i flera fingrar samtidigt.

Behandling
Inflammationsdämpande mediciner kan ibland minska svullnaden. Cortisoninjektion i senan kan prövas. Om ingen effekt av dessa åtgärder rekommenderas operation

Operation
Kan göras i lokalbedövning och innebär att man delar senskidan längsgående via ett litet snitt i handflatan så att senan kan glida bättre. Operationen tar 10-15 minuter och efteråt får man ha ett förband runt handen i ca 2 veckor. Stygnen och förbandet tas sedan bort hos distriktssköterskan.

Risker
Infektion kan förekomma efter alla operationer men är sällsynt. För att undvika svullnad och sammanväxningar mellan vävnaderna är det viktigt att du håller handen högt och att röra mycket på fingrarna.

Förväntat resultat
Man får räkna med viss svullnad och smärta i handen första veckorna efter operationen. De allra flesta blir dock helt bra i handen på sikt.

Sjukskrivning / Rehabilitering
Normal sjukskrivningstid är 0-3 veckor beroende på ­sysselsättning.