2020-03-16, 15:59

För att förhindra spridning av det nya coronaviruset är ALLA besök till patienter på sjukhuset förbjudna.

Endast närstående med särskilt tillstånd får besöka sjukhuset. För att få tillstånd kontakta den avdelning där patienten vårdas genom vår växel 08-5870 10 00.

Morbus de Quervain

Symtom
Ett smärttillstånd på tumsidan av handleden som beror på en svullnad/inflammation i ett senfack till senorna som sträcker tummen. Belastningssmärta, värk, ömhet och ibland svullnad vid tumsidan av handleden kan då uppstå. Kan uppträda efter överansträngning med ensidiga rörelser av handen/handleden.Vem drabbas?

Tillståndet är vanligt hos småbarnsföräldrar och beror då på att man bär sitt barn under långa tider, men utlösande orsak är ofta okänd och vem som helst kan drabbas.

Vad kan jag göra själv?
Eftersom tillståndet beror på en irritation i senskidan som oftast utlösts av en period av överbelastning eller monotont arbete med handleden kan besvären ofta gå över om man "vilar" handen och inte överbelastar under ett par veckor.

Behandling
I gynnsamma fall kan det räcka med en stödskena (ortos), som begränsar tummens och handledens rörelser under en period. Vid besvär som ändå inte gått över kan en kortisoninjektion i senskidan bota. En sådan lokal kortisoninjektion har ingen övrig påverkan på kroppen. Vid mer besvärande och långdragna besvär brukar operation lösa problemet

Operation
Operationen sker i lokalbedövning. Vid operationen delas taket på senskidan, så att senorna får större plats vilket lättar besvären. Operationen tar 15-20 minuter och under den tiden stänger man tillfälligt av blodflödet till handen med hjälp av en blodtrycksmanschett som pumpas hårt runt armen. Trycket kan vara en aning besvärande men underlättar operationen för kirurgen.

Risker
Som vid all kirurgi finns en liten risk för sårinfektion.

Förväntat resultat
Efter operationen får man ett förband för att motverka blödning. Detta yttre förband kan avlägsnas efter ett par dagar. Håll handen högt för att minska svullnad. Behåll det inre förbandet/plåstret tills stygnen tagits. Du får också efter operationen träffa en arbetsterapeut som ger dig en ortos/plastskena som du ska använda i 5-6 veckor vid belastning. Stygnen tas efter 2 veckor och du får en tid till en arbetsterapeut som också ger dig träningsråd. Du kan använda handen till lättare sysslor men du ska undvika maximal belastning av handleden i 5-6 veckor efter operationen. De flesta får minskade besvär direkt efter operationen. Ärret är ofta ömt och lite svullet första månaderna efter operationen. De allra flesta patienter blir dock på sikt helt botade från besvären.

Sjukskrivning
Beror på dina arbetsuppgifter. Normalt kan man behöva sjukskrivning 1-3 veckor men om du har ett tyngre arbete blir sjukskrivningen upp till 6 veckor.