Bröstcentrum - Mammografi

Mammografiscreening (hälsokontroll)

Telefon:  08-5870 1795
mån-tors 09.30-12.00
               13.00-14.30
fredag     09.30-12.00


Tidsbokning (patienter med remiss)

Telefon:  08-5870 1791 
mån-tors 09.30-11.30 
               13.00-14.30 
fredag     09.30-12.00

Obs! Avvikelse av telefontiderna kan förekomma. Var god avlyssna telefonsvararen för information.

T-bana: Fridhemsplan. Buss: Hållplats Mariebergsgatan (ex buss nr 1,4,77)

Obs! Tunnelbana station Fridhemsplan gröna linjen är stängd 13/6 -2/9 (blå linje påverkas inte) pga. upprustningsarbeten. Se www.sl.se.

 Gående: Från huvud­entrén: gå till höger och följ skyltning Bröstcentrum förbi parkeringsplatsen. Gå igenom valven på Finsens väg. Fortsätt framåt tills huskroppen på vänster sida tar slut vid Mariebergsporten 2, Bröstcentrum/Mammografi.

Från Mariebergsgatan: Gå upp Mariebergstrappan (vid trappan finns skylt). Bröstcentrum /Mammografi ligger ut mot Mariebergsgatan direkt ovanför trappan.

Biltransport: Från huvudentrén, kör förbi parkeringsplatsen till höger och följ Finsens väg till Mariebergsporten 2.

Karta - hitta till oss.

Karta - Google maps

Film hitta till Bröstcentrum

Vi utför mammografiscreening (hälsokontroll) samt bröstutredningar på remiss. Här arbetar röntgenläkare och röntgensjuksköterskor med lång erfarenhet av bröstutredningar.

Vi utför:
  • Mammografi
  • Ultraljud av bröst/armhåla
  • Provtagning från bröst/armhåla (cell- och vävnadsprov)
  • Magnetkameraundersökning av brösten

Vi deltar i multidisciplinära konferenser och har ett nära samarbete med hela bröstteamet samt deltar aktiv i aktuella studier.

Mammografiscreening (hälsokontroll)

Detta är en röntgenundersökning av kvinnors bröst för att tidigt upptäcka bröstcancer. Med mammografi kan de flesta brösttumörer upptäckas innan de har gett några symptom eller kan kännas. Alla kvinnor mellan 40-74 år kallas till regelbundna undersökningar. Undersökningen kan utföras även om du är gravid eller ammar.

Undersökning med mammografi - screening

Mammografiundersökningen börjar med att en sjuksköterska ställer frågor till dig, t.ex. om du har känt någon förändring i brösten, får hormonbehandling eller har opererat brösten. Därefter får du klä av dig på överkroppen och dina bröst undersöks i en speciell röntgenapparat. Brösten trycks samman en mycket kort stund då bilden tas. Bilderna blir på så sätt skarpare, vilket underlättar analysen, samtidigt som stråldosen kan hållas så låg som möjligt. Undersökningen kan upplevas som obehaglig, men de flesta tycker ändå att den är uthärdlig.

Bilderna analyseras av röntgenläkare som är specialiserade på bröstutredningar (bröstradiologer). Om du har gjort mammografi tidigare, jämförs de nytagna bilderna med de föregående. Svaret skickas hem till dig inom två veckor.

Ibland kan du behöva komma tillbaka för kompletterande bildtagning. Det kan bero på att bilderna inte blev tillräckligt bra för adekvat bedömning eller pga. av att läkarna sett något på bilderna som behöver utredas mer. I de allra flesta fall rör det sig om godartade förändringar.

Om du blir återkallad från mammografiscreeningen (hälsokontrollen)

Då tar vi nya bilder och undersöker brösten med ultraljud. Ibland utförs provtagning (cell/vävnadsprov). Du får träffa en bröstradiolog, som förklarar vad vi har sett. Om vi tar ett prov får du oftast en återbesökstid till en bröstkirurg, på Capio S:t Görans Bröstmottagning, som lämnar svar på undersökningen.

Om du har remiss för mammografi

Om din läkare har skrivit remiss för mammografi, röntgas dina bröst. Vid behov görs även en ultraljudsundersökning och ev. provtagning.

Cell- eller vävnadsprov (punktion)

Ibland behövs ett cell- eller vävnadsprov. Cellprovet tas av läkare från den förändring som ses på mammografibilderna eller ultraljudsundersökningen och/eller från den knöl som känns. Hela utredningen utförs vid samma tillfälle, vilket förkortar utredningstiden. Svar på utredningen får du antingen av din läkare eller från läkare på Capio S:t Görans Bröstmottagning.

 

Vi finns på adressen Mariebergsporten 2, Finsens väg. 

Karta - hitta till oss.