Kostbehandling vid gastric bypass

Dietisten Karin Fransson informerar om kostbehandlingen för gastric bypass.

Kostbehandling vid gastric bypass
Bra matvanor är helt avgörande för ett lyckat resultat efter operationen. Du kommer att behöva äta frukost, lunch, middag och tre mellanmål varje dag under resten av ditt liv. Du kommer att kunna äta knappt en halv matportion på en vanlig lunchrestaurang. Du kommer också att behöva äta vitaminer varje dag resten av livet. Dietisten hjälper dig och lär dig hur du ska göra.

Före operationen
Som en förberedelse inför operationen måste alla hålla en strikt lågkalorifasta med ett proteinpulver t ex Nutrilett eller Naturdiet.  Två veckors fasta räcker om ditt BMI är lägre än 45. Vid högre BMI behövs 4-6 veckors fasta. Syftet med fastan är att minska fettlagret i din lever så att det blir lättare att göra operationen. Du kommer att få tydliga instruktioner hur du ska göra av dietisten.

Den första veckan efter operationen
Den första veckan efter operationen äter du bara flytande kost. Välling, mjölk, fil, yoghurt och varma soppor utan bitar i. Proteiner är viktigt för läkningen så vi vill att du fortsätter med proteinpulverdrycker vid tre måltider per dag. Det totala vätskeintaget bör vara minst 2 liter per dag.

Den andra veckan efter operationen
Nu får du äta mat med purékonsistens. Maten ska vara mosad, mixad eller mycket noga tuggad. Du kan äta t ex gröt, äggröra, färsrätter med potatismos, fiskgratäng mm. Portionerna ska vara små, 1½ - 2 dl. Du kan också börja äta knäckebröd.

Den tredje veckan efter operationen
Nu börjar du äta som du ska göra resten av ditt liv. Du äter frukost, lunch, middag och tre mellanmål, jämnt fördelade under dagen. Maten ska vara proteinrik, fettsnål och fiberrik. Portionen ska vara ca 3 dl. Du dricker före och efter maten men inte samtidigt. Det är viktigt att äta långsamt och tugga mycket noga.

Matproblem efter operationen
Du kommer att kunna äta det mesta efter operationen men vissa saker kan du bara ta en liten smakportion av.

  • Söta saker som godis, glass, kakor mm kan ge ett obehag som kallas dumping. Du blir matt och trött efter maten och kan också få kallsvettningar och svimningskänsla. Det är inte farligt och det går över, men det kan kännas mycket obehagligt. Att äta fort kan också ge dumping.
  • Fet mat som majonnäs, friterad mat, grädde mm kan ge illamående och diarré.
  • Mjuk, fiberfattig mat som vitt bröd, pasta, pannkaka mm ger lätt klumpkänsla och känns tungt i magen.

Livet efter operationen
De flesta tycker att det går ganska lätt att lära sig att äta rätt efter operationen. Det mesta handlar om att lyssna på kroppen och försöka förstå vad som händer. Många berättar att de äter mer fisk, grönsaker och frukt efter operationen eftersom man mår så bra av det. Och alla äter mer knäckebröd! Det går bra att äta ute på restaurang och att resa utomlands men det kräver lite extra planering ibland. Vi hjälper dig med tips och råd.

Du kommer att träffa din dietist ca fem gånger under det första året efter operationen. Behöver du mer stöd så ordnar vi det.